Figyelemfelhívás a gyermekorvosi igazolásokkal kapcsolatban

A Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat lentebb csatolt levelében, az alábbi főbb pontokra hívja fel a figyelmet a háziorvosi igazolásokkal kapcsolatban:

  1. A COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos aktuális járványügyi intézkedéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020.09.21-én kiadott eljárásrendje határozza meg. Ennek megfelelően a háziorvos/házi gyermekorvos számára a COVID-19 gyanús páciensek esetében 10 napos otthoni elkülönítés elrendelése és a gyermek állapotának nyomon követése kötelező feladat, egyéb vizsgálat, vagy tevékenység nem. A kontaktok felkutatása és izolálása a járványügyi hatóság jogköre és kötelessége. Így tünetmentes kontaktok hiányzásáról háziorvosi igazolás sem állítható ki.
  2. Az igazolások formátumának és tartalmának megválasztása az azt kiállító orvos
  3. Az igazolásokon a gyermek személyi azonosító adatain kívül a betegség időtartama
  4. Kizárólag betegség esetén adunk ki igazolást.
  5. A különböző betegségek, vagy észlelt tünetek miatti otthon tartózkodás időtartamát az nevelési/oktatási intézmény nem írhatja elő.
  6. Az orvosi igazolás GDPR érzékeny adatokat nem
  7. Javasoljuk, hogy a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet 51§ 2 (b) pontja értelmében a házirendekbe az 1. sz. mellékletben csatolt szülői nyilatkozat javaslat kerüljön, amelynek értelmében a szülő nyilatkozik gyermeke tünetmentességéről.

 

Kérjük bővebb információkért tájékozódjanak az alább csatolt dokumentumban.

6578

  Kapcsolódó fájlok

  • Kollegiális szakmai vezetői hálózat ajánlása