Megtartottuk az idei első kerületi városnéző sétát

Idén szeptember 11-én tartottuk első városnéző sétánkat, amely a Vallások és közösségek Erzsébetvárosban címet kapta. A Rózsák teréről induló utunk során érintettük a kerület középső részének számos vallási épületét, szót ejtve egyházainak és vallási felekezeteinek történetéről, kialakulásáról.

A városrész és vallási közösségeinek kalandos, nemritkán legendák övezte történelmét hallgatva sokszor egyszerre nyerhettünk bepillantást a 20. század fontos történelmi eseményeibe és kisebb léptékű, rejtettebb krónikájába. A résztvevők megsimerhették, hogyan fonódtak össze a nagy események a személyesebb, privát történetekkel, legyen szó valaha volt sörözőből buddhista közösségi házzá alakult létesítményről, vagy rómaiból görög katolikus templommá alakított, háborús sérüléseket szenvedett épületről.

Az Árpádházi Szent Erzsébet templomtól induló - buddhista és baptista imaházat, valamint egy zsinagógát is érintő - útvonal számos ponton tartogatott érdekességeket, és többször előfordult, hogy a kerületben ismerősek kiegészítették az elhangzottakat egy-egy színes adalékkal.

A rendezvény végén a sűrű információktól (illetve adott esetben a téma súlyától) kissé elfáradva, de az izgalmas történetektől megélénkülve köszöntek el a résztvevők.

1008