Fejlesztési csoport

Mivel foglalkozunk?

A fejlesztési csoport az intézmény szervezeti egységein keresztül biztosítja a kerület lakosai számára a jogi, pszichológiai, mentálhigiénés, művészetterápiás feladatok ellátását, a gyógytorna lehetőségét.
A szolgáltatásokat egyéni és csoportos foglalkozások keretében lehet igénybe venni.

 • Jogi tanácsadás: A Fejlesztési Csoport jogásza az intézmény szervezeti egységeiből hozzá delegált ügyfeleknek nyújt jogi tanácsadást polgárjogi, családjogi, munkajogi, közigazgatási jogi és pénzügyi jogi ügyekben. Ezen ügycsoportok vonatkozásában a jogi szolgáltatás kiterjed egyrészt az alkalmazandó jogszabályok, illetve iratok értelmezésében való segítségnyújtásra, másrészt az adott problémát illetően tájékoztatás nyújtására. Szakmai támogatást és segítséget nyújt a hivatalos irat megszerkesztésében, illetve az okiratok kitöltésében, amelynek ismeretében az ügyfél megkezdheti vagy elintézheti ügyét. Továbbá tájékoztatást nyújt az ügyfél számára az adott kérdéshez kapcsolódó jogokról és kötelezettségekről, a kapcsolódó eljárásról, a hatósági ügyintézés helyéről.
  Indokolt esetben, a mozgásukban korlátozott ügyfelek számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy saját otthonukban vehessék igénybe a jogi tanácsadást.
  Időpont kérése és további információ:

 

 • Pszichológiai tanácsadás: A Gyermekjóléti Központban a feladatai közé tartozik az általános tanácsadás, az egyéni, és – igény szerint – csoportos, terápiás jellegű foglalkozás, valamint rendszeres konzultáció a családgondozó kollégákkal.
  A Családsegítő és Foglalkoztatási Tanácsadó Szolgálatnál többek között pszichés problémák, életvezetési nehézségek, családon belüli konfliktusok és párkapcsolati problémák megoldásához vehetik igénybe a pszichológus által nyújtott tanácsadás lehetőségét.
  A hátrányos helyzetű munkanélküliek munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése érdekében az álláskereséssel együtt járó nehézségek enyhítése, a mielőbbi elhelyezkedés elősegítése, az álláskeresési motiváció fenntartása, fejlesztése érdekében egyéni és csoportos, motivációs és kommunikációs készségeket fejlesztő foglalkozásokat tart.
  A Pszichiátriai Betegek Nappali Klubjának tagjai részére heti rendszerességgel csoportfoglalkozásokat tart.
  Indokoltnak ítélt esetekben, a mozgásukban akadályozott ügyfelek számára lehetőséget biztosítunk, hogy saját otthonukban vehessék igénybe a pszichológiai tanácsadást.
  Mindezek mellett a pszichológus szakmai kompetenciájába tartozó témakörökben előadásokat tart, többek között a kedvezőtlen stresszhatások következtében kialakuló fizikai-érzelmi-mentális kimerülésről, a kiégésről, továbbá az időskori mentális egészség megőrzéséről; az óvodáskorú gyermekeknél megjelenő játszmákról és az ahhoz kapcsolódó konfliktuskezelésről.
  Időpont kérése és további információ:

 

 • Mentálhigiénés tanácsadás: Segítséget nyújt az egészséges lelki élet kialakításához, annak megtartásához. A Fejlesztési Csoport tagjaként a mentális egészség elősegítését, védelmét és a mentális betegségek megelőzését segíti elő. Különböző életvezetési, mentálhigiénés problémahelyzetek megelőzésére, pozitív irányba történő befolyásolására nyújt lehetőséget. A kreatív foglalkozásokon, csoportos tornákon és pszichológiai csoportfoglalkozásokon történő részvételével és az ott szerzett tapasztalatok alapján segítséget nyújt az egyénre szabott, személyiséget erősítő beavatkozások kialakítására.
  Az intézményhez tartozó Idősek Nappali Klubjaiban és az Idősek Bentlakásos Otthonaiban lehetőség van a problémamegoldó készség fejlesztésére, mentálhigiéniás konzultáción való részvételre, egyéni és csoportos konfliktuskezelésre, illetve az egyéni és csoportos beszélgetések alatt a mentális egészség és humán értékek megőrzésére és fejlesztésére.
  Az önismereti- és készségfejlesztő csoportok vezetése mellett különböző tematikus foglalkozásokon találhatnak a klubok tagjai lelki támaszra, amelynek keretében a mentálhigiénés tevékenység hozzájárul a személyes, a családi és társas kapcsolatok egyensúlyának megőrzésének elősegítésére.

 • Művészetterápia, kézműves foglalkozás: A Fejlesztési Csoportban helyet kap a kreativitás, a kézügyesség, a képzőművészet iránti elhivatottság. Az Idősek Nappali Klubjaiban tartott kreatív alkotó foglalkozásokon az időskorúak lehetőséget kapnak arra, hogy többféle területen próbálják ki alkotókészségüket, részt vehetnek a foltvarró vagy a kerámia szakkör foglalkozásain.
  A tartalmas szabadidő eltöltése mellett az alkotás, az elkészített tárgyak szépsége, az ajándékozás öröme egy új színt visz az idős emberek életébe.
  A Dózsa György úti Nyitott Műterem Művészeti Klubban a rajzolni, festeni vágyóknak van lehetőségük festőművész szakember irányításával és útmutatásával fejleszteni kézügyességüket, tehetségüket.

 • Gyógytorna: A Fejlesztési Csoport az Idősek Bentlakásos Otthonaiban és az Idősek Nappali Klubjaiban tart – az állapotfelmérés eredményétől függően - egyéni illetve csoportos tornát.
  A kerület időskorú lakosai számára nyújtott gyógytorna elősegíti az egyéni koordináció, egyensúly javulását, növekszik az izomerő és az állóképesség. Továbbá a gyakorlatoknak keringésfokozó hatásuk van, az ízületek mozgásterjedelme nő, az esetleges ízületi fájdalmak csökkenek.
  Egyéni gyógytorna során az adott problémára, betegség kezelésére legalkalmasabb gyakorlatok megválasztásával, személyre szabottan történnek a foglalkozások.
  Csoportos torna alkalmával lehetőség nyílik - az általános átmozgató gyakorlatok, az izomerősítés, egyensúly és koordináció fejlesztés mellett – egy aktív közösségbe való becsatlakozásra, új ismeretségek kötésére is.
  A kerületi lakosok számára az ingyenes gyógytorna foglalkozásokat és egyéb mozgásos órákat a Mozgáscentrum biztosítja.

 • Dietetikai tanácsadás: A dietetikus segítséget tud nyújtani minden olyan helyzetben, ahol felmerül az életmódváltás és az étkezési szokások megváltoztatásának kérdése. Tud segíteni táplálkozással összefüggő betegségek (pl.: emésztési zavarok, táplálékallergiák, érzékenységek) vagy szív- és érrendszeri problémák (pl.: magas vérnyomás, magas koleszterinszint) esetén is. Illetve lehet hozzá fordulni felmerülő anyagcsere (pl.: cukorbetegség, inzulinrezisztencia) vagy autoimmun betegségekkel (pl.: gluténérzékenység) vagy akár túlsúly problémák is.
  - Mire számítson a dietetikusnál?
  A dietetikus egy elbeszélgetés során felméri az egészségi- és tápláltsági állapotot, majd táplálkozási napló vagy beszámoló kitöltése után elemzi az eddigi táplálkozási szokásokat és megállapítja, hogy a célok érdekében milyen változtatásokra lenne szükség.
  Ezután a dietetikus tanácsokat ad a változtatásokkal kapcsolatban: új alapanyagok bevezetése, egyes alapanyagok elhagyása, receptek átalakítása a diétás igényeknek megfelelően.
  - Mit kell hozni a dietetikushoz?
  Orvosi dokumentáció, leletek és diagnózist igazoló iratok a dietoterápiával összefüggésben.
  Kitöltött táplálkozási napló (telefonos egyeztetés után a dietetikus e-mailben küldi el a kitöltendő táblázatot).
  A szolgáltatás igénybevétele a kerületi lakosok számára díjtalan, de előre egyeztetett időponthoz kötött.
  Időpont kérése és további információ:

Szolgáltatásainkat az intézmény szervezeti egységein keresztül térítésmentesen vehetik igénybe az ügyfelek.
Indokoltnak ítélt esetekben a mozgásukban akadályozott ügyfelek számára lehetőséget biztosítunk, hogy saját otthonukban vehessék igénybe szolgáltatásainkat.

Elérhetőségek

Mozgáscentrum

1071 Budapest, Lövölde tér 7. (bejárat a Király utca felől)
+36 1 321 0635
 

Kapcsolódó hírek

name

Iskolai étkeztetés május

name

Fejlesztési csoport

Cris projektről

name

Projekt csoport

Erzsébet Taxi 2024-es eljárásrendje